University of Vermont, USA

University of Vermont Medical Centre, USA

Altro Stronghold 30

Fire pits. Greenery. Heavy timber. The Garden Atrium at the University of Vermont Medical Centre didn’t just fill the final shelf space – its project design embraced elements of the Vermonter way.

The Ambulatory Care Centre, constructed 12 years ago, left a blank space to eventually house a cafeteria and lounge. Now, providing a calming, restorative space, the Garden Atrium connects visitors and family members to the outdoor gardens, and some produce, herbs and spices used in the food can be seen growing from the cafeteria.

Scott + Partners Architects of Essex Junction, Vermont, chose Altro Stronghold 30, and not just for its excellent slip resistance. The kitchen is right above a laboratory space and adjacent to a formal meeting room; Altro Stronghold 30 provided the necessary acoustics as it’s much quieter than quarry tile.

The other hospital kitchens use quarry tile, so Scott + Partners sought a higher quality product for the Garden Atrium – mainly due to grout joints, which deteriorate over time and can become a hotbed for germs and bacteria. With welded seams and an integral coved base, Altro Stronghold 30 avoids all of quarry tile’s issues, looks much better than unappealing grout and performs better.

“The installer was briefed on all necessary technical details for specialty items like floor sinks, seams, coving up the walls, terminations, etc., and the installation went flawlessly,” said John Alden, a Principal at Scott + Partners Architects.

According to Alden, the dependability of Altro throughout the many years they’ve used our products brought them to using them once again.

“Altro always installs well, and the sub-contractors handle it easily. The support services from Altro are the best, and the owner is enjoying the new floor for all the right reasons” said Alden.

Alden noted that Altro’s customer service was exceptional throughout the entire process, not just the initial purchase, and the flooring is doing exactly what they said it would do: be comfortable and quiet underfoot, contain no grout joints and look great.

“Everyone goes home happy,” Alden said.

Download the PDF

University-of-Vermont,-US-Altro-Stronghold-01